Hoppa till huvudinnehåll

Konstväxlingar

Diarienummer
AKTNR 2919-13687
Carrie Mae Weems_Kitchen_Table_Series_Mariatorget
 
Konstväxlingar – 30 år av tillfälliga utställningar i tunnelbanan  
Fotografi, rörlig bild, installation, teckning – på sju tunnelbanestationer öppnas nya spännande utställningar under året. Konsten som visas är av både yngre och etablerade konstnärer, svenska och internationella. 
Tänkbara världar - ett nytt grepp med kuratoriskt tema för Konstväxlingar 
Temat under jubileumsåret är Tänkbara världar - ett övergripande kuratoriskt ramverk där dagsaktuella frågor om vardag, miljö, klimat och samhällets utveckling blir en grund för det konstnärliga urvalet.
En ikonisk fotoserie visas på Mariatorgets tunnelbanestation 
I februari öppnar en ny utställning på Mariatorget av Carrie Mae Weems, den ikoniska fotoserien Kitchen Table Series från 1990.  År 1990 markerar även startskottet för Konstväxlingar, formatet för tillfälliga utställningar i Stockholms tunnelbana. Kitchen Table Series blev Weems stora genombrott - en serie svartvita bilder där ett upplyst köksbord blir spelplatsen för ett vardagligt drama. Weems använder den kropp hon har närmst – sig själv, för att gestalta frågor om kvinnans roll i hemmet, parrelationer, familj och det allmängiltiga i det allra mest privata.  Läs mer om konstnären på sidan om Carrie Mae Weems.