Hoppa till huvudinnehåll

Konstväxlingar

Diarienummer
AKTNR 2919-15634
Konstverk av Roger Semby

Syntolkning: Målning med tre bilder på rad av spade, gul reflexväst och ett par stickade strumpor. Konstnär Roger Smeby för Slussen.

30 år av tillfälliga utställningar i tunnelbanan  
Fotografi, rörlig bild, installation, teckning – på sju tunnelbanestationer öppnas nya spännande utställningar under året. Konsten som visas är av både yngre och etablerade konstnärer, svenska och internationella. 
Tänkbara världar - ett nytt grepp med kuratoriskt tema för Konstväxlingar 
Temat under jubileumsåret är Tänkbara världar - ett övergripande kuratoriskt ramverk där dagsaktuella frågor om vardag, miljö, klimat och samhällets utveckling blir en grund för det konstnärliga urvalet. 
Internationell videokonst på Skanstulls tunnelbanestation
I oktober har en ny utställning med videokonst på fyra skärmar öppnat. Curator Sara Rossling/ArtPlatform har satt samman videoprogrammet Hoptrasslade historier | Entangled Tales som kommer att visas under ett år framåt. 
Den första av fyra utställningar visar verket Sun Rave av Roy Samaha. I sitt konstnärskap utforskar han icke-linjära förhållanden mellan bilder, minne och historia genom förkroppsligad erfarenhet. 
Måleri och teckningar i nya utställningar på Zinkensdamm, Gärdet och Slussen
I september öppnade nya tillfälliga utställningar på tre stationer i tunnelbanan. 
Fatima Moallim arbetar med performance och uppför tillfälliga verk där hon tecknar direkt på vägg i relation till arkitektur och befintliga artefakter. Sommaren 2020 har Moallim arbetat med Självstudier platsspecifikt i en gammal högstadieskola.  Hennes verk Självstudier visas på Zinkensdamm.
Lisa Lundgren arbetar med oljemåleri på rå linneduk, preparerat med harlim. Man går upp på scenen, tar av sig hatten och bugar, sedan går man av, är titeln på hennes serie som visas på Gärdets tunnelbanestation. 
Roger Smeby arbetade som banarbetare i Stockholms tunnelbana under flera år. Han arbetar med oljemåleri och teckning med motiv från hans tid i tunnlarna. Utställningen Rallarrosorna visas på tunnelbanestationen Slussen. 
En ikonisk fotoserie visas på Mariatorgets tunnelbanestation 
I februari öppnade en ny utställning på Mariatorget av Carrie Mae Weems, den ikoniska fotoserien Kitchen Table Series från 1990.  År 1990 markerar även startskottet för Konstväxlingar, formatet för tillfälliga utställningar i Stockholms tunnelbana. Kitchen Table Series blev Weems stora genombrott - en serie svartvita bilder där ett upplyst köksbord blir spelplatsen för ett vardagligt drama. Weems använder den kropp hon har närmst – sig själv, för att gestalta frågor om kvinnans roll i hemmet, parrelationer, familj och det allmängiltiga i det allra mest privata.  Läs mer om konstnären på sidan om Carrie Mae Weems.