Hoppa till huvudinnehåll

De får konstnärliga gestaltningsuppdrag på Danderyds sjukhus

Danderyds sjukhus byggnad 61

Illustration Danderyds sjukhus: Carlstedt arkitekter/CF Møller.

 

Kulturförvaltningen har fattat beslut om tilldelning av 6 konstnärliga gestaltningsuppdrag. De beräknas att installeras i ny byggnad år 2025. Mellan 385-402 ansökningar har inkommit till de olika utlysningarna. Mer information om urvalsprocess och uppdrag finns att läsa i utlysningarna under sidan Utlysningar och beslut.

Referensnummer KN 2022/35 

Utlysning Danderyds sjukhus uppdrag 1 Gestaltningsuppdrag vid ny vårdbyggnad, plan 2 Akutmottagning

För uppdraget efterfrågades en sammanhållen gestaltningsidé för utvalda väggpartier och takplattor med utgångspunkt i respektive plans disposition, verksamhet och färgprogram.

Konstnären Anna Ekmans skissförslag "Lövet, berget och ljuset" är den mest lämpliga för det aktuella projektet i enlighet med de förutsättningar, krav och villkor som framgått av utlysningen. 

Förslaget som består av fotografier är väl anpassat till färgprogram och verksamhet. Bilderna inger ett lugn som är viktigt för Akutmottagningens patienter som befinner sig i en utsatt situation.

 

Referensnummer KN 2022/56 

Utlysning Danderyds sjukhus uppdrag 2 Gestaltningsuppdrag vid ny vårdbyggnad, plan 3 kirurg- och endoskopimottagning

För uppdraget efterfrågades en sammanhållen gestaltningsidé för utvalda väggpartier och takplattor med utgångspunkt i respektive
plans disposition, verksamhet och färgprogram. 
 
Konstnären Anne Louise Blichers skissförslag "A vertical borderline" är det mest lämpliga för det aktuella projektet i enlighet med de förutsättningar, krav och villkor som framgått av utlysningen. Förslaget som består av måleri på figursågade emaljer och monoprintar är väl anpassat till färgprogram och verksamhet. Motiven (medicinalväxter) är enkla att läsa samtidigt som förslaget innehåller en stor variationsrikedom. 

Referensnummer KN 2022/57 

Utlysning Danderyds sjukhus uppdrag 3 Gestaltningsuppdrag vid ny vårdbyggnad, plan 4

För uppdraget efterfrågades en sammanhållen gestaltningsidé för utvalda väggpartier och takplattor med utgångspunkt i respektive
plans disposition, verksamhet och färgprogram. 

Konstnären Chun Lee Wang Gurts skissförslag "Mjuk Bro" är det mest
lämpliga för det aktuella projektet i enlighet med de förutsättningar, krav och villkor som framgått av utlysningen. 

Förslaget som består av måleri på oregelbundna formskurna MDF-skivor i ett manér av serieteckning är väl anpassat till färgprogram och verksamhet. Motiven (natur och vardagssituationer) är enkla att läsa samtidigt som förslaget innehåller en stor variationsrikedom. 


Referensnummer KN 2022/58 

Utlysning Danderyds sjukhus uppdrag 4 Gestaltningsuppdrag vid ny vårdbyggnad, plan 5 POPE

För uppdraget efterfrågades en sammanhållen gestaltningsidé för utvalda väggpartier och takplattor med utgångspunkt i respektive
plans disposition, verksamhet och färgprogram. 

Konstnären Sara Söderbergs skissförslag "Det finns landskap som bara är sten/Sjöar av grönt" är det mest lämpliga för det aktuella projektet i enlighet med de förutsättningar, krav och villkor som framgått av utlysningen. Förslaget som består av genomfärgad klinker och kakel med glasyr och tredimensionella inslag är väl anpassat till färgprogram och verksamhet. Natur/landskapsmotiv i ett halvabstrakt utförande kommer att fungera väl i vårdmiljön.


Referensnummer KN 2021/126 

Utlysning uppdrag utomhusmiljö vid Danderyds sjukhus

För utemiljön efterfrågades en konstnärlig gestaltning som ger en unik karaktär till platsen och som integreras med utemiljöns gestaltning och ljussättning. Önskvärt att jobba i skala som kontrasterar till de höga byggnaderna.

Konstnären Ann-Sofi Sidéns skissförslag ” Samlarna och kungsfågeln” bedömdes vara det bäst lämpade utifrån de förutsättningar och krav som framgått av utlysningen. Förslaget ger en unik karaktär till platsen och är väl integrerat med utemiljöns gestaltning och ljussättning. Det förhåller sig på ett intressant sätt till byggnadens skala. 


Referensnummer KN 2021/140 

Utlysning uppdrag hisshall i ny vårdbyggnad vid Danderyds sjukhus

För hisshallen efterfrågades en konstnärlig gestaltning som tar ett helhetsgrepp samtidigt som vart och ett av de nio våningsplanen får en unik karaktär för att underlätta orientering. Tidigare erfarenhet av offentlig gestaltning har varit ett krav på grund av uppdragets stora omfattning och komplexitet.

Konstnären Magdalena Nilssons skissförslag ” A closer look” bedömdes vara det bäst lämpade för det aktuella projektet i enlighet med de förutsättningar och krav som framgått av utlysningen.

Förslaget består av tre delar; stencollage, arkiv och petrografier. Dessa tre delar skapar dynamik och flexibilitet vilket gör att gestaltningen uppfyller kraven på variationsrikedom och innehållslig hållbarhet. Förslaget tar ett helhetsgrepp över hisshallens samtliga plan samtidigt som det ger varje plan en unik karaktär. Varje plan har sin egen stensort och blir på det viset olik alla andra plan vilket underlättar orienteringen i byggnaden.

Vi har flyttat till regionstockholm.se

Vi har flyttat till regionstockholm.se/kultur. Du är på vår gamla webbplats och informationen kan vara inaktuell.

Om du frågor eller behöver hjälp, kontakta oss på  info.kultur@regionstockholm.se.

X Stäng