Hoppa till huvudinnehåll

Regler för projektstödet Ung aktiv kultur

Diarienummer
AKTNR 63-21746

Projektstödet Ung aktiv kultur är ett engångsstöd med syfte att barn och unga i Stockholms län som är 6–25 år ska få uttrycka sig genom eget skapande.

1.Vilka kan söka?

Kulturstödet kan sökas av juridisk person (exempelvis förening, bolag, stiftelse, skola, kommun) och enskild firma.

2. Projekten ska

  • ge möjlighet till att barn och unga ska få uttrycka sig genom eget skapande.
  • genomföras i länet.
  • inte påbörjas förrän beslut meddelats (stöd medges inte retroaktivt).

Stödet är inte tänkt för professionell skolteater, skolkonserter eller liknande, även om de efterföljs av diskussion, workshop eller liknande.

3. Prioriteringar

Vid många ansökningar kommer prioritering att ske av

  • projekt som unga tagit initiativet till och/eller driver själva.
  • projekt som genomförs utanför skolan och som ägs av annan än kommunal förvaltning eller skola (idag finns möjlighet att söka pengar för kulturprojekt i grundskolan från Kulturrådet genom Skapande skola).

4. Projektet ska även uppfylla kulturnämndens målområden

Fyra målområden ska verka som riktlinjer för mottagare av kulturnämndens stöd.

4.1 Demokrati

Kultur- och föreningslivet är en viktig del i ett demokratiskt samhälle. Kulturnämnden prioriterar regional och social spridning och vill stimulera till mångfald, samhällsengagemang och opinionsbildning. De organisationer som får stöd ska vila på demokratisk grund vad avser både organisationens uppbyggnad och den verksamhet som bedrivs.

4.2 Jämställdhet mellan könen

Strävan efter jämställdhet mellan könen ska genomsyra verksamheten. De organisationer som får stöd av kulturnämnden ska främja jämställdhet genom att båda könen ska representeras i styrelser och andra beslutande organ (undantaget organisationer vars huvudsyfte är att arbeta för jämställdhet vilket ska framgå av organisationens stadgar) och arbeta med att skapa lika förutsättningar för båda könen genom jämställdhetsplan, könsuppdelad statistik och utvecklingsarbete. Organisation med 25 eller fler anställda ska enligt jämställdhetslagen § 13 årligen upprätta en plan för sitt jämställdhetsarbete.

4.3 Jämlikhet mellan olika sociala och kulturella grupper

Alla människor, oavsett kulturell eller social identitet och ursprung, ska ges möjlighet till delaktighet i samhället. Den organisation som får stöd ska gynna mångfalden i verksamheten till exempel genom att arbeta med integrationsfrågor och erbjuda mötesplatser.

4.4 Tillgänglighet för funktionshindrade

Verksamheten ska vara tillgänglig för alla. Den förening eller organisation som får stöd ska sträva efter detta, både i den fysiska miljön och i information i form av till exempel broschyrer och hemsida.

5. Miljökrav

Mottagare av ekonomiskt stöd som uppgår till 500 000 kr eller mer ska arbeta aktivt med miljöfrågorna och ska i sin ansökan om stöd bifoga miljöplan eller motsvarande dokument som fastställts av organisationens styrelse samt besvara kulturförvaltningens checklista angående sitt miljöarbete.

6. Ansökan

Stödet söks en gång per år, under våren, och avser projekt som påbörjas inom ett år från beslut.

Ansökan görs på blanketten Stöd till kulturverksamhet som ligger på stödets sida för ansökan här på webben.

Stödet medges inte retroaktivt. Det innebär att stöd endast kan beviljas till projekt som påbörjas efter beslutsdatum.

Sista ansökningsdag innebär att ansökan ska ha kommit in till förvaltningen den dagen.

Ansökningar som kommer för sent kommer inte att handläggas.

Sammanfattningen av projektet/verksamheten på sidan 3 i ansökan ska vara skriven så att den kan ligga till grund för handläggning och beslut.

En mer detaljerad beskrivning av projektet kan vid behov bifogas ansökan digitalt.

7. Beslut

Beslutet tas i juni och stödet betalas ut när undertecknat villkorsdokument skickats in till kulturförvaltningen.

8. Redovisning

Beviljat stöd ska redovisas senast två månader efter genomförd verksamhet.

Redovisning ska göras på redovisningsblanketten som finns på kulturförvaltningens webbplats. Av redovisningen ska klart framgå hur landstingets stöd använts.

Om stödet uppgår till mer än 4 basbelopp (år 2016 utgör 4 prisbasbelopp 177 200 kronor) ska den ekonomiska redovisningen styrkas av auktoriserad/godkänd revisor.

Kulturförvaltningen gör årligen även en fördjupad uppföljning av ett antal av de organisationer som får stöd. Företrädare från landstinget måste ges rätt att ta del av de handlingar som behövs för att kunna granska hur landstingets stöd använts i verksamheten.

Vid utebliven redovisning kan hela eller del av stödet komma att återkrävas av kulturnämnden.

9. Förändring och återbetalning

Om projektet förändras väsentligt eller blir försenat i förhållande till vad som angivits i ansökan ska förvaltningen underrättas omgående. Stödet kan inte användas till ett annat projekt. Väsentliga förändringar eller förseningar innebär att hela eller del av stödet ska återbetalas till kulturförvaltningen.

Vid utebliven redovisning kan hela eller del av stödet komma att återkrävas av kulturnämnden.

10. Informera om landstinget som finansiär

Alla som beviljats stöd ska i sitt informationsmaterial tydligt tala om att projektet stöds av Stockholms läns landsting. Anledningen är landstingets strävan att visa länets invånare hur skattepengarna används.

Skriv i informationsmaterialet: Med stöd av Stockholms läns landsting.

11. Övrigt

Om kulturförvaltningen bedömer att mottagaren av stöd uppsåtligen lämnat felaktiga uppgifter som legat till grund för beslut kan polisanmälan göras.

Vi har flyttat till regionstockholm.se

Vi har flyttat till regionstockholm.se/kultur. Du är på vår gamla webbplats och informationen kan vara inaktuell.

Om du frågor eller behöver hjälp, kontakta oss på  info.kultur@regionstockholm.se.

X Stäng