Hoppa till huvudinnehåll

Hoptrasslade historier, Skanstull

Diarienummer
AKTNR 3063-18159
Konstväxlingar Skanstull - konstnär Roy Samaha

 

Under perioden oktober 2020 till september 2021 visas videokonstprogrammet “Hoptrasslade historier” – ett program i fyra delar med verk av sex internationella konstnärer.
Anton Vidokle och Pelin Tan
Skanstull | 1 juli - 30 september 2021
Anton Vidokle och Pelin Tans film 2084: A Science Fiction Show, episode 3: The Noosphere (2013)

Historien om framtiden skildras i utställning på Skanstulls tunnelbanestation

Ett årslångt program med videokonst som ringar in klimatfrågan och andra globala fenomen rundas av med en fjärde och sista utställning innan ett nytt tema tar vid. Konstnären Anton Vidokle och forskaren och sociologen Pelin Tan ligger bakom videoverket 2084: A Science Fiction Show, episode 3: The Noosphere som visas på fyra skärmar nära spärrarna på Skanstulls tunnelbanestation under juli-september.

Verket berör frågor om framtiden och hur människans agerande skapat den situation vi befinner oss i och det vi kommer att möta framöver. I videon talas om nya sjukdomar och naturkatastrofer. En man i vit kostym erbjuder civilisationens räddning. Lösningen kommer förpackad med ett andligt och pedagogiskt program som man uppmanas ansluta sig till.

Det är en åsna och en krukväxt i en grotta som agerar huvudpersoner och det uppstår en intressant spänning mellan det allvarliga innehållet och den tillskruvade gestaltningen. En berättarröst förklarar att videon utspelar sig 2084 och att ett kraftfält påverkar hela planeten – kraften är det mänskliga förnuftet. Begreppet noosphere, “förnuftets sfär”, behandlas under videons gång. Det är en ny fas i planetens utveckling efter geosfären och biosfären där tänkandet styr. 2084 har det utvecklats till ett globalt telepatiskt system. Åsnan och plantan diskuterar sinsemellan och vrider på argumenten; inte kan väl människorna tillskrivas allt? Åsnor har också en tankevärld!

Stillbild från videoverk Citrus Tristeza av Anca Benera och Arnold Estéfans


Skanstull | 1 april - 30 juni 2021
Anca Benera och Arnold Estéfans Citrus Tristeza (2018)

Genom att väva samman stadsscener från Sicilien med en berättelse om viruset ”Citrus Tristeza”, som drabbar citrusfrukter lyckas konstnärsduon Anca Benera och Arnold Estefán ringa in flera aktuella teman. En genomgående tråd i verket är hur levande varelser, historiska processer och sociala system hör ihop på sätt som inte är uppenbara på ytan.

I den första scenen i videoverket Citrus Tristeza (2018) skildras en torghandel där citroner säljs tillsammans med andra frukter och grönsaker. Därefter följer vi de små gula frukternas öde genom stadens gator där de används på ett överraskande sätt. Konstnärerna skriver på husfasader med dem. Budskapen kan läsas av förbipasserande en kort stund innan citronsaften avdunstar. Det känns särskilt träffande när ordet ”Truth” tynar bort på en betongvägg.

Verket skapades 2018 innan en pandemi förändrat hur vi rör oss i staden och kommunicerar med varandra. I videon kan vi läsa om ett annat virus men det är omöjligt att inte tänka på den situation vi alla lever i nu. Det redan mångbottnade verket får ännu ett lager.

Citrus Tristeza ingår i ett årslångt program med fyra videoverk, Entangled Tales, curaterat av Sara Rossling/ArtPlatform på uppdrag av kulturförvaltningen, Region Stockholm.

OM KONSTNÄRERNA

Anca Benera (född 1977 i Constanta, Rumänien) och Arnold Estefán (född 1978 i Kezdivasarhely, Transylvanien) bor och arbetar i Bukarest, Rumänien. De har arbetat som konstnärsduo sedan 2011, med video, installation och performance. Med en forskningsbaserad metod avslöjar de osynliga mönster som ligger bakom vissa historiska, sociala eller geopolitiska berättelser.


Skanstull | oktober 2020 - oktober 2021

I Hoptrasslade historier | Entangled Tales visas fyra filmer av enskilda internationella konstnärer och duos, som genom rörlig bild utforskar hur vår värld hänger samman och människans roll i den. Genom att känna in, se samband, föreställa och spekulera undersöker konstnärerna hur människans tid på jorden är ihoptrasslad med klimatförändringar, och hur tidscykler påverkar naturfenomen, idéer och politiska vågor. Med spekulation uppstår möjligheten till något nytt. Filmerna visar alternativa berättelser och påminner oss om att uppfattningen om vår värld ständigt skiftar beroende på vem vi är och var vi befinner oss.

1 januari - 31 mars 2021 Will Benedicts All Bleedings Stops Eventually (2019)

1 januari - 31 mars 2021 visas Will Benedicts All Bleeding Stops Eventually (2019), 4:11 min

I Will Benedicts video ”All Bleeding must stop” möter vi animerade karaktärer som uppmanar oss att ta ansvar för klimatet. Vid en första anblick är det ett humoristiskt verk där solen, månen och olika djur pratar, men deras budskap är: ändra er! 

 

En isbjörn som vi möter i verket har läst en oroande artikel i New York Times om att himlen töms på fåglar och Solen föreslår att vi ska se havet som en del av oss själva. Månen frågar: Vad innebär det att rädda något? Kommer du att göra det? 

Djuren, varav flera tillhör utrotningshotade arter, är välformulerade och möter oss med stabila och anklagande blickar. De ödesdigra sista orden uttalas av en katt som konstaterar att valet att rädda planeten olyckligtvis ligger hos människan. Att dessa konfrontativa påståenden kommer från oskyldiga offer för människans handlingar gör dem särskilt träffande och man lämnar inte verket oberörd. 

Will Benedict är född 1978 i Los Angeles och lever och verkar i Paris. Han arbetar med video, måleri och kollage. Hans videoverk lånar uttryck från film, marknadsföring och sociala medier för att utforska förhållandet mellan konst, kommersiell produktion och reklam.  


Stillbild ur video Sun Rave av konstnär Roy Samaha-wall
Syntolkning: Stillbild från filmen Sun Rave: interiör mot en vägg där det hänger ett fotografi i svartvitt med ett par som håller om varandra, en spegele med guldram med bord framför. 

8 okt - 31 dec 2020 visas Roy Samahas Sun Rave (2018)
Roy Samaha är född 1978 i Beirut, Libanon där han även bor och arbetar. Han har ett förflutet inom nyhets- och TV-branschen. I "Sun Rave" undersöker han barndomsanekdoter, som hörts i en lägenhet fram till revolutionsåret 1989, när en stor solstorm bröt ut. Videon väver samman historiska lager från Rumänien och Libanon, naturhändelser och forntida kryptering av språk, hur solens cykler oförutsägbart utsöndrar energiflammor som stör jordens magnetfält och påverkar radiosändningar, kommunikation och människors förnuft i stor skala. 

Programmet i Hoptrasslade historier är sammansatt av curator Sara Rossling/ArtPlatform på uppdrag av Region Stockholm. 

Tillbaka till kulturförvaltningens webbsida för Konstväxlingar


Innehållsansvarig: Susanne Ewerlöf
Sidan uppdaterad: 2021-06-29