Hoppa till huvudinnehåll

Mariatorget

Diarienummer
AKTNR 3168-18321
Mariatorget_Riitta Päiväläinen_Sand_dunes_beskuren

 

Shelter

Mariatorget | mars 2021 - mars 2022

Fotoserien ”Shelter” erbjuder tunnelbaneresenärer möjligheten att för en stund uppleva en annan verklighet, kanske ett sagoland? Riitta Päiväläinen skildrar stillsamma landskap med mystiska textila bon i trädtoppar och bland sanddynor.  

"Naturen är som en lekplats för mig, den bjuder in mig att drömma och skapa”, berättar Riitta Päiväläinen. Bilderna påminner om barnets skogsäventyr, kojor och fantasivärldar. De gåtfulla och vackra landskapen är hennes utgångspunkt, men fokus i bilderna är de textila installationer som skapas för platsen.  

Landskap har uppskattats genom konsthistorien och Päiväläinens fotografier har släktskap med måleri från 1800-talet som skildrar fornnordiska sagomotiv eller som fokuserar på naturens inneboende dramatik. Men de är samtidigt helt unika i sitt slag. Hennes bilder och motivval kan uppfattas som romantiska, samtidigt som de förmedlar något som är övergivet och skört. Berättelsen skapas hos betraktaren som kanske ser en saga i bilden men där finns även andra tolkningsmöjligheter. Shelter betyder skydd. Hennes textila skapelser kan tänkas skänka trygghet från nattens mörker, naturens krafter eller något annat.  

Carrie Mae Weems_Kitchen_Table_Series_Mariatorget

Carrie Mae Weems
Mariatorget | februari 2020 - mars 2021

Carrie Mae Weems  (f. 1953) är en av USAs mest banbrytande fotokonstnärer. Kitchen Table Series blev Weems genombrott, och sedan dess han hon figurerat med utställningar, foto-, video- och textverk runt om i USA och vidare ut i världen. I Sverige har hennes verk tidigare visats på bland annat Liljevalchs konsthall och Moderna museet. Läs mer om utställningen på sidan om Carrie Mae Weems.


På Mariatorgets tunnelbanestation presenterar Region Stockholm utställningar med fotografi som skiftar en gång per år. Här har flera svenska och internationella fotografer presenterat soloutställningar som tillsammans visar på mediets angelägenhet och mångsidighet. 

Konstväxlingar är tillfälliga utställningar på sju stationer i Stockholms tunnelbana där väletablerade och unga konstnärskap möter här en stor publik. Vi får ta del av konst som stimulerar fantasin och erbjuder eftertanke och visuella upplevelser. Verken som visas kan till exempel vara teckning, måleri, foto och video och ger tillsammans en bred bild av hur den samtida konsten ser ut och vad som engagerar dagens konstnärer. 


Sidan uppdaterad: 2021-08-23
Innehållsanasvarig: Ulrika Lublin