Hoppa till huvudinnehåll

Fridhemsplan

Diarienummer
AKTNR 3072-17844

 

Med kameran som tröst

Fridhemsplan | oktober 2020 - oktober 2021

Utställningen Med kameran som tröst består av dokumentära fotografier av konstnären Carl Johan De Geer (f. 1938) som mellan 1968 och 1972 försörjde sig som fotograf. Han gjorde uppdrag åt bland andra tidskrifterna ”Puss” och ”Se”.  

Ett par bilder återger scener från den omtalade Gärdesfesten 1970 där musikern Bo Anders Persson kan ses diskutera med polisen. De Geer har också dokumenterat en aktion mot bostadsbristen som han också var med att arrangera på Odenplans tunnelbanestation.  

Carl Johan De Geer berättar om den här tiden: ”Det rådde stark bostadsbrist bland unga stockholmare. Ett av fotografierna är ett självporträtt från min rivningslägenhet på Folkungagatan. 1969, efter 11 år i bostadskön och omkring 10 flyttar, hade jag fått en bostad med kontrakt. Utan badrum, varmvatten eller centralvärme. Fotogenkaminen och dunkarna syns till höger i bilden. Väggen avspeglar mitt tidigare yrke under 60-talet, som textil formgivare.” 

1972 förlorade Carl Johan De Geer nästan alla sina uppdragsgivare då flera tidningar krisade eller lades ner. Därefter försörjde han sig som filmare. I ett par av bilderna i utställningen ges en inblick i inspelningen av tv-serien Tårtan 1972.

 

Fotograf Carl Johan De Geer_kårhuset

Fotograf Carl Johan De Geer_polis framför bil

Fotograf Carl Johan De Geer_Med kameran som tröst

perrongen på Fridhemsplan_Fotograf Hans Ekestang

 

Innehållsansvarig: Susanne Ewerlöf