Hoppa till huvudinnehåll

Sex Guldbaggar till filmer med stöd från Region Stockholm

Stillbild från Aniara. På bilden ser två personer från en balkong ned på ett golv där flera personer ligger med ansiktena mot golvet. Foto: Meta Film.

Tre filmer med stöd från Region Stockholm vann sammanlagt sex Guldbaggar när filmåret 2019 sammanfattades på måndagskvällen. Aniara av Pella Kågerman och Hugo Lilja, som tog hem hela fyra baggar, har deltagit i utvecklingsprogrammet STHLM Debut. Transnistra av Anna Eborn och Josefin & Florin av Ellen Fiske och Joanna Karlberg har fått Filmbasens projektstöd.

Aniara vann Guldbaggarna för bästa regi (Pella Kågerman och Hugo Lilja), bästa kvinnliga huvudroll (Emelie Garbers), bästa kvinnliga biroll (Bianca Cruzeiro), och bästa visuella effekter (Arild AnderssonPer Jonsson och Andreas Wicklund). Aniara har deltagit i utvecklingsprogrammet STHLM Debut som drivs av Filmbasen, Film Capital Stockholm och Stockholms Filmfestival.

Dokumentärfilmerna Transnistra av Anna Eborn och Josefin & Florin av Ellen Fiske och Joanna Karlberg har båda producerats med hjälp av Filmbasens projektstöd. Transnistra vann Guldbaggen för bästa dokumentärfilm och Josefin & Florin vann för bästa klippning (Erika GonzalesKristin Grundström och Karolina Bengtsson).

Fyra filmer med stöd från Filmbasen nominerades till totalt elva Guldbaggar:
Ingen lyssnar av Elin Övergaard: Bästa kortfilm.
Transnistra av Anna Eborn: Bästa film, bästa dokumentärfilm, bästa klippning.
Josefin & Florin av Ellen Fiske och Joanna Karlberg: Bästa dokumentärfilm, bästa klippning, bästa ljud/ljuddesign.
Aniara av Pella Kågerman och Hugo Lilja: Bästa regi (Pella Kågerman och Hugo Lilja), bästa kvinnliga huvudroll (Emelie Garbers), bästa kvinnliga biroll (Bianca Cruzeiro), bästa visuella effekter.

Om STHLM Debut:

STHLM Debut är en satsning riktad mot långfilmsdebuterande regissörer, samt deras manusförfattare och producenter, i Stockholmsregionen. Utvecklingsprogrammet består dels av ett finansiellt utvecklingsstöd, dels av praktiska insatser som till exempel workshops och coaching.

STHLM Debut är ett samarbetsprojekt mellan Film Stockholm/Filmbasen, Film Capital Stockholm och Stockholms Filmfestival finansierat av Region Stockholm.

Läs mer om STHLM Debut.

Om Filmbasens projektstöd:

Filmbasen förmedlar stöd till filmare för produktion av kortfilm, dokumentärfilm eller filmer i nya format och tekniker (t.ex. kortserier eller VR-filmer). Filmbasen är en del av Film Stockholm och förmedlar stödet på uppdrag av Region Stockholms kulturnämnd.

Läs mer om Filmbasens projektstöd.

Om Filmbasen och Film Stockholm:

Filmbasen är Stockholms läns talangutvecklingscenter och mötesplats för filmare. Filmbasen delar ut produktionsstöd till kort- och dokumentär film och ger stöd för utveckling av långfilm. Vi har även workshops för att fördjupa filmarnas förmåga att driva filmprojekt, samt arrangerar olika evenemang för att ge inspiration och skapa nätverk. I samarbete med filmskolor och branschens aktörer arbetar vi långsiktigt med att utveckla förutsättningarna för filmskapande i regionen.

Filmbasen har funnits sedan 2008 och drivs av Film Stockholm med stöd från Region Stockholm och Botkyrka kommun. Film Stockholm är länets regionala resurscenter för film och rörlig bild. På uppdrag av Region Stockholms kulturnämnd och Svenska Filminstitutet arbetar Film Stockholm med filmpedagogik, visnings- och spridningsfrågor, film och rörlig bild i vården samt genom Filmbasen med att stödja länets filmare för att utveckla den regionala filmproduktionen. Läs mer om Film Stockholm på filmstockholm.se.