Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsbrev från Regionbiblioteket

Värmdö biblioteks nya Läs- och skaparbuss samt bibliotekschef Ann-Helen Johansson. Foto: Malin Eklöf

Regionbibliotek Stockholm är en av länskulturfunktionerna inom kulturförvaltningen. I samråd med folkbiblioteken i Stockholms län arbetar Regionbibliotek Stockholm för att främja verksamhetsutveckling och kvalitet. Genom att samverka med de övriga länskulturfunktionerna kring olika kulturfrågor i länet, samt med aktörer såsom Kungliga biblioteket, Kulturrådet och övriga läns- och regionbibliotek, bidrar Regionbibliotek Stockholm till folkbiblioteksutvecklingen i hela landet. Vårt arbetssätt omfattar handledning och rådgivning för länets bibliotek och vi bedriver utvecklingsprojekt, metodutveckling, kvalitetsutveckling samt fortbildning.
Här är Regionbibliotek Stockholms nyhetsbrev juni 2020

 

Glad sommar!

Det har varit en annorlunda vår präglad av krisläge och oro, men även av nya lärdomar och kreativitet. Tiden går svindlande fort ändå och nu är sommaren här! Vi på Regionbibliotek Stockholm passar på att dela några nyheter och tips på aktiviteter som vi erbjuder innan semestertiderna startar. Det här är vårt nyhetsbrev som skickas ut till våra prenumeranter. Vi vill också önska er alla en riktigt skön sommar!

Hälsningar från alla oss på Regionbibliotek Stockholm

 
Att arbeta på bibliotek i corona-tider

Hur är det att arbeta på bibliotek under coronapandemin? Vilka utmaningar har varit störst och vilka goda exempel finns på hur biblioteken har anpassat sin verksamhet? Under juni bjuder Regionbibliotek Stockholm in till två digitala träffar med syfte att skapa rum för samtal och erfarenhetsutbyte och diskutera utmaningar och dela goda exempel från våren.

Datum: 24 och 25 juni.

Läs mer och anmäl dig på Regionbibliotekets webbsida

 
Nu är Värmdö biblioteks nya Läs- och skaparbuss invigd!

"Med bussen kan vi nå fler. Värmdö kommun är en vidsträckt kommun och många som bor här har långt till närmsta bibliotek. Läs- och skaparbussen kommer att användas både som en mobil kulturverksamhet och som ett mobilt modernt bibliotek med skapande verksamhet såsom makerspace", säger bibliotekschef Ann-Helen Johansson på Värmdö bibliotek.

Läs hela intervjun på Regionbibliotekets webbsida

 
Stärkta bibliotek

Alla kommuner i Stockholms län får bidrag i årets sökomgång av Stärkta bibliotek! Sammanlagt delar Kulturrådet ut över 20 miljoner kronor i bidrag till 35 insatser fördelat på de tjugosex kommunerna. Bland satsningarna märks bland annat digitalt, statistik, kognitiv tillgänglighet, ung, uppsökande verksamhet, user experience och mycket annat.

Läs mer på Kulturrådets webbplats

 
Ny kurs på Digiteket: Får jag verkligen svara på alla frågor?

Som folkbibliotek är det ibland svårt att dra gränsen för vad biblioteket ska svara på och hjälpa sina besökare med. Därför har Digiteket tagit fram en kurs, som vi tror är både efterlängtad och användbar på biblioteken. Syftet med kursen är att ge bibliotekschefer och medarbetare hjälp med att gemensamt komma fram till vad biblioteket ska hjälpa till med, samt vilka rutiner för detta som ska gälla på arbetsplatsen.

Läs mer om utbildningen på Digitekets webbplats