Hoppa till huvudinnehåll

Regler och anvisningar för stöd till hälsopedagogisk kulturverksamhet

Diarienummer
AKTNR 72-13848

1. Villkor

Stöd till hälsopedagogisk kulturverksamhet ges till verksamhet som stärker barn och ungas och därmed länsinvånarnas hälsa. Den som får stöd till hälsopedagogisk kulturverksamhet ska med kultur som verktyg erbjuda barn och unga i hela Stockholms län hälsopedagogiska program samt arbeta med metodutveckling där kulturen och pedagogiken är medel för att stärka hälsan.

All hälsopedagogisk kulturverksamhet ska:

  • Hålla hög konstnärlig och pedagogisk kvalitet
  • Bygga på ett hälsofrämjande perspektiv
  • Ha ett barnperspektiv där temat presenteras så att alla barn, oavsett kön och bakgrund ges förutsättningar till igenkännande
  • Vara befriade från färdiga lösningar, pekpinnar och för snäv tematik
  • I förekommande fall innebära ett stöd för skolpersonalen att tillsammans med eleverna arbeta hälsofrämjande på skolan
  • Inbegripa hälso- och kulturpedagogiska metoder
  • Bygga på delaktighet, lekfullhet, processtänkande och långsiktighet

Vidare ska den hälsopedagogiska kulturverksamheten ha en förankring i adekvat forskning och utveckling avseende de ungas situation i samhället.

Varje produktion inriktas på viss åldersgrupp inom åldrarna 6- 18 år.

Därutöver ska all verksamhet som kulturnämnden stöder verka i linje med de fyra målområden (se avsnitt 6) som kulturnämnden fastställt samt de av landstinget i övrigt antagna kulturpolitiska målen som anges i kulturnämndens budget.

Stödet kan sökas av juridisk person så som föreningar, organisationer, institutioner eller bolag men ej av fysisk person, d v s enskilda kulturutövare.

Produktioner som erhåller stöd till hälsopedagogisk kulturverksamhet ska vara avgiftsfria för publiken.

2. Ansökan

Ansökan görs på kulturförvaltningens blankett. Ansökningstillfällen fastställs årligen av kulturförvaltningen.

Ansökan handläggs först när ifylld blankett med fullständiga uppgifter kommit in till kulturförvaltningen. Den kortfattade beskrivning som efterfrågas på blanketten ska vara utformad så att den kan ligga till grund för beredning och beslut. Sammanfattningen ska förmedla syfte med verksamheten, vem/vilka den vänder sig till och hur den kommer att genomföras. Utöver detta kan en detaljerad beskrivning av verksamheten biläggas ansökan. I ansökan ska också anges verksamhetens planerade spridning i länet, målgrupper, vilka åldrar verksamheten vänder sig till och hur många man beräknat nå.

Organisation som tidigare fått ekonomiskt stöd måste först ha inkommit med en fullständig redovisning av tidigare stöd innan en ny ansökan kan prövas. Verksamhetsansvarig eller motsvarande intygar att lämnade uppgifter i ansökan är korrekta. Beviljat stöd betalas ut med hela beloppet i anslutning till beslut.

Organisation som ansöker om eller beviljas ett stöd på 500 000 kronor eller mer, ska i sin ansökan lämna redovisning om hur organisationen arbetar med miljöfrågor. Organisationen ska arbeta aktivt med miljöfrågorna och bifoga miljöplan eller motsvarande dokument, som fastställts av organisationens styrelse samt även besvara kulturförvaltningens checklista angående miljöarbetet.

3. Redovisning

Redovisning ska göras på därför avsedd blankett. Beviljat stöd ska redovisas senast två månader efter genomförd verksamhet.

Auktoriserad revisor behövs endast om totalt kulturstöd från Region Stockholm uppgår till minst 500 000 kr per år. För lägre belopp än 500 000 kr behövs endast förtroendevald/godkänd.

Förutom en skriftlig redovisning av verksamheten ska antal deltagare, målgrupp, åldersindelning, könsfördelning och spridningen i länet anges.

4. Uppföljning

Kulturförvaltningen gör varje år en fördjupad uppföljning av ett antal av de organisationer som får stöd. Företrädare från landstinget måste ges rätt att ta del av de handlingar som behövs för att kunna granska hur landstingets stöd använts i verksamheten.

5. Återbetalning

Om verksamhet som beviljats stöd förändras väsentligt i förhållande till vad som angivits i ansökan ska kulturförvaltningen underrättas. Ändringar kan innebära att hela eller del av stödet ska återbetalas till kulturnämnden. Även vid utebliven redovisning kan hela eller del av stödet komma att återkrävas av kulturnämnden.

Om kulturförvaltningen bedömer att mottagaren av stöd uppsåtligen lämnat felaktiga uppgifter som legat till grund för kulturnämndens beslut kan polisanmälan göras.

6. Målområden

Fyra målområden ska verka som riktlinjer för mottagare av kulturnämndens stöd.

6.1 Demokrati

Kultur- och föreningslivet är en viktig del i ett demokratiskt samhälle. Kulturnämnden prioriterar regional och social spridning och vill stimulera till mångfald, samhällsengagemang och opinionsbildning. De organisationer som får stöd ska vila på demokratisk grund vad avser både organisationens uppbyggnad och den verksamhet som bedrivs.

6.2 Jämställdhet mellan könen

Strävan efter jämställdhet mellan könen ska genomsyra verksamheten. De organisationer som får stöd av kulturnämnden ska främja jämställdhet genom att båda könen ska representeras i styrelser och andra beslutande organ (undantaget organisationer vars huvudsyfte är att arbeta för jämställdhet vilket ska framgå av organisationens stadgar) och arbeta med att skapa lika förutsättningar för båda könen genom jämställdhetsplan, könsuppdelad statistik och utvecklingsarbete. Organisation med 25 eller fler anställda ska enligt jämställdhetslagen § 13 årligen upprätta en plan för sitt jämställdhetsarbete.

6.3 Jämlikhet mellan olika sociala och kulturella grupper

Alla människor, oavsett kulturell eller social identitet och ursprung, ska ges möjlighet till delaktighet i samhället. Den organisation som får stöd ska gynna mångfalden i verksamheten till exempel genom att arbeta med integrationsfrågor och erbjuda mötesplatser.

6.4 Tillgänglighet för funktionshindrade

Verksamheten ska vara tillgänglig för alla. Den förening eller organisation som får stöd ska sträva efter detta, både i den fysiska miljön och i information i form av till exempel broschyrer och hemsida.

7. Övrigt

Kulturnämnden förutsätter utöver dessa mål att den organisation som får stöd från kulturnämnden arbetar aktivt med miljöfrågor, samt motarbetar all droganvändning i verksamheten.

Vi har flyttat till regionstockholm.se

Vi har flyttat till regionstockholm.se/kultur. Du är på vår gamla webbplats och informationen kan vara inaktuell.

Om du frågor eller behöver hjälp, kontakta oss på  info.kultur@regionstockholm.se.

X Stäng